Eltop banner

ΛΕΞΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Worktop

Πάγκος εργασίας – μια επίπεδη επιφάνεια που χρησιμοποιείται σε κουζίνες, εργαστήρια και άλλους χώρους εργασίας για διάφορους σκοπούς, όπως το μαγείρεμα, η προετοιμασία τροφίμων και τα εργαστηριακά πειράματα.

Facades

Προσόψεις – η πρόσοψη ή η όψη ενός κτιρίου ή μιας κατασκευής που έχει σχεδιαστεί για να είναι αισθητικά ευχάριστη και μπορεί να είναι κατασκευασμένη από διάφορα υλικά όπως Compact HPL, γυαλί, μέταλλο, ή ξύλο.

Cubicles

Καμπίνες – ένας μικρός διαχωρισμένος χώρος εντός ενός μεγαλύτερου δωματίου ή γραφείου που παρέχει ιδιωτικότητα και διαχωρισμό από το περιβάλλον.

Chipboard

Μοριοσανίδα (Νοβοπάν) – ένας τύπος επεξεργασμένου ξύλου που κατασκευάζεται με τη συμπίεση τεμαχίων ξύλου και ρητίνης σε επίπεδη σανίδα.

MDF

MDF – Ινοσανίδα μέσης πυκνότητας, ένας τύπος μηχανικής ξυλείας που κατασκευάζεται από ίνες ξύλου και ρητίνη και χρησιμοποιείται συνήθως σε έπιπλα και ντουλάπια.

Laminate

Laminate – ένα σύνθετο υλικό που κατασκευάζεται με τη συγκόλληση στρωμάτων χαρτιού ή υφάσματος με ρητίνη ή κόλλα, το οποίο χρησιμοποιείται για επιφάνειες όπως πάγκοι, δάπεδα και έπιπλα.

HPL

HPL – laminate υψηλής πίεσης, ένας τύπος laminate που δημιουργείται με τη σύντηξη πολλαπλών στρώσεων χαρτιού ή υφάσματος με ρητίνη υπό υψηλή πίεση και θερμότητα, γνωστός για την ανθεκτικότητά του και την αντοχή του στις γρατζουνιές και τους λεκέδες.

Compact HPL

Compact HPL – ένας πιο πυκνός και παχύς τύπος HPL, με μεγαλύτερη αντοχή στην κρούση, που χρησιμοποιείται για χώρους με υψηλή επισκεψιμότητα, όπως δημόσιες τουαλέτες και εμπορικές κουζίνες.

Plywood

Κόντρα πλακέ – ένας τύπος κατασκευασμένου ξύλου που κατασκευάζεται από λεπτά στρώματα καπλαμά ξύλου τα οποία είναι κολλημένα μεταξύ τους, χρησιμοποιείται συνήθως στις κατασκευές και στην κατασκευή επίπλων.

Cabinets

Ντουλάπια – ένα έπιπλο με ράφια, συρτάρια ή διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση ή έκθεση, συχνά σε κουζίνες, μπάνια και γραφεία.

Melamine

Μελαμίνη – ένας τύπος πλαστικής ρητίνης που χρησιμοποιείται συνήθως ως επίστρωση για έπιπλα και ντουλάπια, γνωστή για την ανθεκτικότητά της και την αντοχή της στις γρατζουνιές και τους λεκέδες.

Melamine Faced Chipboard (MFC)

Μοριοσανίδα με επένδυση μελαμίνης – ένας τύπος μοριοσανίδας που επικαλύπτεται με ένα στρώμα μελαμίνης, παρέχοντας μια ανθεκτική και ανθεκτική στις γρατζουνιές επιφάνεια που χρησιμοποιείται συνήθως στην κατασκευή επίπλων.

PU (Core)

100% Αδιάβροχος πυρήνας πολυουρεθάνης με ρινίσματα αλουμινιού

PU (Κόλλα)

Συντομογραφία για Κόλλα Πολυουρεθάνης

Πάγκος Finger-Joint

Οι πάγκοι Finger-joint χρησιμοποιούνται για την ένωση κοντών κομματιών ξύλου μεταξύ τους για να σχηματίσουν κομμάτια μεγαλύτερου μήκους. Ο σύνδεσμος αποτελείται από πολλές σφήνες ή “δάχτυλα” ξύλου που εμπλέκονται σε δύο γειτονικά κομμάτια και συγκρατούνται με ειδικές κόλλες.

Σόκορο

•Σόκορο: λεπτές, εύκαμπτες λωρίδες υλικού (όπως HPL, πλαστικό, αλουμίνιο ή καπλαμά ξύλου) που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη και προστασία των εκτεθειμένων άκρων επίπλων ή άλλων αντικειμένων.
•Σόκορο PVC: λωρίδες περιμετρικών λωρίδων από χλωριούχο πολυβινύλιο, ένα συνθετικό πλαστικό υλικό γνωστό για την ανθεκτικότητα και την αντοχή του στην υγρασία και τις χημικές ουσίες.
•Σόκορο ABS: λωρίδες κορνίζας κατασκευασμένες από στυρόλιο ακρυλονιτριλίου βουταδιενίου, ένα θερμοπλαστικό πολυμερές γνωστό για την ανθεκτικότητα και την αντοχή του στις κρούσεις.
•Σόκορο μελαμίνης: λωρίδες κορνίζας από ρητίνη μελαμίνης, ένα συνθετικό υλικό που είναι ανθεκτικό και ανθεκτικό στις γρατζουνιές και τους λεκέδες.
•Ξύλινο καπλαμά: λωρίδες μπορντούρας από λεπτά φύλλα πραγματικού ξύλου που εφαρμόζονται στις άκρες των επίπλων για μια φυσική, αυθεντική εμφάνιση.
•Σόκορο αλουμινίου: λωρίδες αλουμινίου με θερμοενεργοποιούμενη αυτοκόλλητη βάση που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στις άκρες επίπλων ή άλλων αντικειμένων.

Αυτοκόλλητοι Ράβδοι Αλουμινίου Προστασίας Πάγκου

Ράβδοι με επίπεδη επιφάνεια για την κόλληση τους στον πάγκο,ιδανικοί για την τοποθέτηση θερμών μαγειρικών σκευών

Αρμοκάλυπτρο

Διακοσμητική και λειτουργική λωρίδα που τοποθετείται στη συμβολή μεταξύ ενός πάγκου εργασίας και ενός τοίχου.

R10

Τα τελειώματα πάγκων εργασίας 10mm. Kατασκευάζονται ειδικά για πάγκους εργασίας 38mm – 40mm, διαθέτουν προφίλ ακτίνας 10mm στην κορυφή της άκρης της επιφάνειας εργασίας και ταιριάζουν σχεδόν με όλες τις κουζίνες.

R5

πάγκοι εργασίας που διαθέτουν προφίλ διπλής ακτίνας 5 mm στην κορυφή και στο κάτω μέρος της άκρης της επιφάνειας εργασίας και ταιριάζουν σχεδόν με κάθε κουζίνα και μπάνιο.

Τύποι Μόριοσανίδας

P1 – Χρησιμοποιείται για γενικούς σκοπούς, όπως ξυλουργικές εργασίες και βασικές οικοδομικές εργασίες.
P2 – Μέτρια αντοχή σε φέρον φορτίο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ντουλαπιών.
P3 – Μικρή αντοχή σε φορτία και αντοχή στην υγρασία.
P4 – Αντοχή σε φέροντα φορτία μόνο για ξηρές συνθήκες.
P5 – Είναι ανθεκτικό στην υγρασία και φέρον φορτίο.
P6 – Αντοχή σε φέροντα φορτία και βαρέως τύπου για ξηρές συνθήκες.
P7 – Είναι ανθεκτικό στην υγρασία, σε φέροντα φορτία και βαρέως τύπου.

Αντιδραση στη φωτιά

A1 Το προϊόν κατατάσσεται ως μη εύφλεκτο
A2 Περιορισμένη καυστότητα
B Εύφλεκτα υλικά – Πολύ περιορισμένη συμβολή στη φωτιά
C Εύφλεκτα υλικά – Περιορισμένη συμβολή στη φωτιά
D Καύσιμα υλικά – Μέτρια συμβολή στη φωτιά
E Καύσιμα υλικά – Υψηλή συμβολή στη φωτιά
F Καύσιμα υλικά – Εύκολα εύφλεκτα

Δημιουργία καπνού

Η παραγωγή καπνού μετράται για τις κατηγορίες αντίδρασης στη φωτιά A2 έως D. Δεν παρέχονται ταξινομήσεις εκπομπής καπνού για προϊόντα με συνολική βαθμολογία E ή F.

s1 Μηδενικές ή πολύ μικρές εκπομπές
s2 Εκπομπές με μέση ένταση και όγκο
s3 Εκπομπές με μεγάλη ένταση και όγκο

Εξάπλωση φωτιάς

Τα φλεγόμενα σταγονίδια/σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν δερματικά εγκαύματα και περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς. Τα φλεγόμενα σταγονίδια/σωματίδια μετρώνται για τις κλάσεις αντίδρασης στη φωτιά A2 έως E. Τα προϊόντα με κλάση E λαμβάνουν ταξινόμηση φλεγόμενων σταγονιδίων d2. Τα προϊόντα με βαθμό F δεν λαμβάνουν κανένα.

d0 Δεν υπάρχουν φλεγόμενα σταγονίδια
d1 Σταγονίδια που πέφτουν αργά
d2 Σταγονίδια υψηλής/έντονης πτώσης

Postforming

Mια διαδικασία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή επιφανειών laminate (όπως πάγκοι εργασίας), η οποία περιλαμβάνει τη θέρμανση ενός φύλλου laminate και στη συνέχεια την περιτύλιξή του γύρω από ένα υπόστρωμα (όπως μοριοσανίδα ή MDF) χρησιμοποιώντας μια μηχανή διαμόρφωσης για τη δημιουργία μιας απρόσκοπτης, καμπυλωτής άκρης.

Κινησιά, Γκινισιά ή Εγκοπή

Αναφέρεται στην σχισμή ή αυλάκωση που δημιουργείται σε ένα ξύλινο μέλος με στόχο την συνένωση ξύλων ή μελών του για την παραγωγή ενός τμήματος επίπλου ή ξυλουργικού στοιχείου. Η αυλάκωση είναι μικρού βάθους και συνήθως έχει πλάτος 4 χιλ. έως 6 χιλ.